Overlay

Vacker tur genom Vallentuna/Sigtuna

En sida som jag använder för att få tips om nya utflykter är trippa.se. Där hittade jag bland annat en rundtur genom Vallentuna med förslag på olika stopp. Vi valde att stanna vid tre platser; Markims Kyrka, Skånelaholms slott och Steninge slott.

Det var en fin höstdag, solen sken och luften för hög och frisk. En underbar dag för en utflykt! Då vi bor i Täby Kyrkby så är det nära till Vallentuna, så vi kom iväg snabbt.

Karta biltur Vallentuna
Källa: trippa.se

Fina vägar tog oss till Markims Kyrka

Så galet vackert längs vägarna i Vallentuna. Underbara vyer, jordbruk, bondgårdar och vacker natur. Det är heller inte allt för trafikerat, så känslan av att vara ute på landet infinner sig snabbt.

Jag älskar den svenska landsbygdens alla kyrkor! Och Markims Kyrka är en oerhört söt kyrka som ligger bäddad i den vackra omgivningen. Tyvärr var kyrkan stängd när vi var där, men det räckte gott att gå runt och njuta av vädret och vyerna!

Vidare mot Skånelaholms slott

Vi fortsatte vår tur på de brokiga vägarna, och tog oss till Skånelaholms slott. Som jag ofta gör så ger jag mig ut på vägarna när det är off season, så slottet var också stängt. Men som ordspråket lyder, det är resan dit som är viktigast, inte målet!

Landsväg till Skånelaholms slott

Ett romantiskt 1600-tals slott i naturskön miljö” 
Skånelaholm är ett lantslott i Sigtuna kommun i Uppland. Slottet har rötter tillbaka till 1200-talet och innehåller samlingar av allmogemöbler och husgeråd.

Slottet ligger vid sjön Fysingen och håller öppet för besök under sommarhalvåret.

Steninge slott – mat och shopping

Sista stoppet på vår tur blev Steninge slott och slottsbyn, som ligger i Sigtuna. Steninge slottsby ligger vackert beläget vid Mälaren och består av Stenladan, det vackra slottet från 1705 och barockparken. I Stenladan ryms butiker, restaurang och kafé i en vacker historisk miljö.

I Stenladan hittar du butiker, en restaurang och kafé och vi passade på att både äta och kika i de olika butikerna. Runt jul har de även julmarknad – ett absolut hett tips för lite julstämning.