Overlay

Vacker kulturhistoria i Borgvik, Värmland

För några somrar sen hyrde jag en stuga i de värmländska skogarna, ca 30 minuter från Karlstad. En dagsutflykt tog mig till bruksorten Borgvik, som är en av landets bäst bevarade brukskulturmiljöer.

Det var slumpen som gjorde att jag besökte Borgvik, men blev glatt överraskad. En väldigt mysig ort där man kan ta en promenad och titta på de vackra omgivningarna och de forna bruksbyggnaderna.

Strosa bland hyttruinerna vid forsen Värma

Mitt främsta tips i Borgvik är ett besök till hyttruinerna, strosa bland järnbrukets fallna byggnader och blicka upp över forsen Värma. Man kan även ta en fika på Kungskvarnen.

Hitta hit
Borgvik (Google maps) ligger vid Borgvikssjön cirka 15 kilometer väster om Grums tätort.

Karta över Borgvik

Källa: borgvik.info

Ladda ned karta med beskrivningar

Förr järnbruk – nu vacker kulturmiljö

Från 1627 till 1924 producerade man järn i Borgvik. Som mest producerades 4 000 ton per år och Borgviks bruk levererade en del järn till Eiffeltornet i Paris.

Hyttan stod färdig 1865 och togs i drift 14 december och var i drift oavbrutet i 2110 dygn, vilket är den längsta blåsningstid som förekommit i Sverige. Fem år senare,1870 var masugnen den mest produktiva i Värmland och tillverkningen avslutades den 1922.

De gamla byggnader som finns kvar är av högt kulturhistoriskt värde. Många av dem är byggda av oputsad slaggsten (sk sintersten). Sammanlagt finns ett 50-tal bevarade, exempelvis hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan, kvarnen och södra herrgården.